Pest eller kolera

 Attraktiv och fattig / Oattraktiv och rik
Bara ha vänner som är 10 år yngre än dig / Bara ha vänner som är 20 år äldre än dig
Sitta i isoleringscell i 30 år, utan någon möjlighet att ta ditt liv /
Veta när du ska dö / Veta hur du ska dö
Stoppa ner huvudet i en myrstack / Stoppa ner huvudet i ett ormhål
Få 25 000 kr / Ge 500 000 kr till valfri välgörenhetsorganisation
Aldrig mer kunna skicka SMS / Aldrig mer kunna skicka e-post
Svettas sylt / Gråta jordnötssmör
Aldrig mer se på film / Aldrig mer lyssna på musik
Kunna gå på vatten / Kunna andas under vatten
Bara viska / Bara skrika
Hoppa fram ett år i ditt liv / Hoppa tillbaka ett år i ditt liv
Trampa på lego
/ Slå stortån i tröskeln


Kram Ebba

Look at me now i'm fallin

 
Det syns inte på denna bilden, men det ligger kläder över hela golvet. Det är sminkprodukter, saxar, pennor och papperslappar över hela sminkbordet. Sängen är också full av klädesplagg, täcket ligger huller om bulle och böcker ligger utspridda på golvet vid sängen. Lådorna är utdragna, tavlor har åkt ner från väggen och gardinerna är igendragna. Ett vanlift stökigt rum helt enkelt, Mitt rum där lilla jag bor, men det syns inte på den här bilden.


Kram Ebba

Fotoskola - Kompositon

Komposition. Hur man bygger upp en bild på bästa sätt och består främst av punkter, linjer, ytor, färger, mönster och texturer. Alltså hur en bild är kombinerad med dessa punkter för att skapa ett så bra fotografi som möjligt. Komposition är något man kan träna upp att se och försöka komponera en bild mer medvetet, men det är även något som redan från början kan sitta i ryggmärgen vilket kan kallas att ha ett fotograföga. Människor som har en egenskap att se kompisition utan att behöva träna upp det. En erfaren fotograf använder komposition hela tiden utan att ens tänka på det. Komposition består av ett antal regler. Dessa är dock inte skrivna i sten. Man kan och bör ibland bryta mot dem. 

Jag har aldrig lagt så mycket tid på att lära mig om komposition eller hur en bild kan byggas upp på bästa sätt, men får man igång tankesättet kommer bilderna bli hundra gånger mer intressanta. Komponering kan lyfta dina bilder och framhäva motivet.


 
 
Vi börjar med det simpla. Hur vi kan utnyttja autofokus punkterna i sökaren när vi fotograferar. När vi tittar i sökaren under fotografering kan det se ut som ovan. Vi kan välja till linjerna och punkterna finns alltid där. Detta ger oss bakom kameran en stor fördel när vi ska tänka komposition. Linjerna visar bilden skärningspunkter där vi gärna placerar motiv för att skapa harmoni i en bild.

Hur kan vi då tillämpa dessa linjer, punkter och skärningspunkter? Jo med hjälp av den så kallade tredjedelsregeln och den gyllene regeln. Tredjedelsregeln
Här är tanken att dela in bilden i nio lika stora delar med hjälp av två vertikala och två horisontella linjer. Sedan lyder regeln att du bör placera det du fotar i linjernas skärningspunkter, eller exempelvis horisonten längs med den nedre linjen.  Hur bilden med hjlp av tredjedelsregeln delas upp syns på de två övre bilderna. Det syns även tydligt hur motiven är placerade där linjerna skär varandra och hur viktiga detaljer följer linjernas linjer. T.ex. hur armen på den vänstra bilden följer linjen och hur hållningen och läpparna förhåller sig till linjerna på den högra bilden. Detta skapar harmoni och lyfter motivet.

Horisonten längs med den nedre linjen demonsteras på bilden här ovan längst ner till vänster. När horisonten placeras i mitten kan en bild kännas ganska händelselös därför brukar man säga att där 1/3 eller 2/3 av var bilden skärs ska horisonten placeras för att skapa någon intressant. På bilden till höger är horisonten mellan vatten och skog precis i mitten, men där finns mer motiv som stenar, vatten och himmel. Bilden har som ni ser tre partier. 
Gyllene Snittet
 
Gyllene snittet är i grund och botten samma sak som att placera det viktiga i bilden där tredjedelsregelns linjer skär varandra. Att motivet ska placeras längs sidorna för att skapa hormoni för den som tittar på bilden. Alltså tredjedelsregeln om att placera vid linjernas skärningspunkter är precis samma sak fast med ett annat ord(Som jag uppfattat det, alla säger olika). Gyllene snittet är en matematisk formel och hittas överallt runt omkring oss. Hos blommor, snäckskal, pyramider, fotbollar och så vidare. Formeln eller struturen skapar harmoni för ögat. Genom att följa gyllene regeln eller gyllene snittet kommer ni märka skillnad på en gång. Istället för att sätta motivet i mitten som man ofta gör som nybörjare skapar denna regel mycket mer intressanta bilder.

Dessa regler ska ses som en guide och en grund för sin fotografering. Sedan handlar det om ytor, färger och motivets placering. Vi som läser från vänster till höger upplever att motv vända till höger är på väg någonstans medan motiv vända mot vänster ska tillbaka. (Se bilden till höger här ovan) Då är det smart att ha omgivning på höger sida om motivet för annars upplevs det som att motivet ska vandra ut ur bilden. Som sagt efter grunderna finns det så mycket mer att lära sig och detta tänk kommer att fastna automatiskt.


Djupet
"Genom att använda parallella linjer som leder in i bilden får man en känsla av djup. Ett annat sätt att skapa djupkänsla är att bygga upp bilden med förgrund, mellanplan och bakgrund. Ett tredje sätt är att ha föremål som överlappar varandra. Ögat tolkar naturligt föremål som ligger bakom ett annat som längre bak i bilden. "  - http://www.fotonord.se/fotokurs/komposition.html
 
Genom att läsa om fotografering och fotografera utifrån de kunskaper man plockat på sig handlar det bara om att tillföra det till sin fotografering. Ge det 10 000 bilder sedan kommer bilderna ha ett helt annat resultat än tidigare. Efter en tid sitter komponeringstänkandet i huvudet utan att ni ens tänker på att ni komponerar en bild. Lycka till!

Kram Ebba