8 Vanliga fotomissar

Det här är ett inlägg jag har velat göra länge, men inte fått till som jag velat. Äntligen är det här med tips och trix jag önskade att någon viskade i mitt öra ibland. Att höra någon annans tankar om fotografering kan ge en massor av hjälp! Jag har tittat tillbaka på mina bilder från 2012, 2013 och även 2014 för att visa vad jag tänker på nu när jag ser mina bilder. Vilka missar jag kan upplysa er om att försöka undvika och varför ni ska tänka på detta. Så nu blir det ett härligt inlägg på 8 vanliga fotomissar och hur/varför ni ska undvika dem!
1. SAMMA MILJÖ


Detta är ett fel som MÅÅÅÅNGA gör. Även jag, men jag försöker byta vinklar och på så sätt förvandlas en miljö till en helt ny sådan. Men den där återkommande bilden vid spegeln med exakt samma avstånd blir ovarierande och tråkig. Den där outfitbilden på gatan blir till slut lik bilden du tog igår. Så hitta nya fotoställen och framför allt nya vinklar. Se din miljö med andra ögon!


2. FOKUS PÅ FEL STÄLLE


Detta misstag gör även proffs. Tro mig, fokus är lite utav ett mysterium speciellt om du inte står bakom kameran utan använder manuell fokus eller fjärrkontroll till hjälp. Läs på om auto fokus i manualen till din kamera så kommer du förstå PRECIS hur just din kameras fokusering fungerar. Jobba med fokus för den dagen du förstår kommer du aldrig mer missa punkten du vill att kameran ska fokusera på. Aldrig mer suddiga moln till motiv!


3. UNDEREXPONERADE BILDER


Detta är lätt att åtgärda med ett redigeringsprogram, men det är ändå en miss att tänka på. En underexponerad bild är ett mörkare resultat av en bra exponerad bild. Färger och ljus försvinner lätt i en underexponerad bild och allt som behövs göra är att öla ljuset i bilden en aning,


4. ÖVEREXPONERADE BILDER
 
Detta fel är något så gott som alla fotografer går igenom. Speciellt om du fastnat för "Ljusa bilder" trenden. Nu pratar jag om motsatsen till underexponerad och det är överexponerad. Denna miss kan också gå att fixa genom att minska ljuset i bilden. DOCK, kan det vara så att bilden saknar information då bilden är för ljus och kanter mellan motiv smälter samman. Undvik detta misstag och testfotografera innan du börjar fotografera för att kontrollera ljuset,


5. FEL VITBALANS

Ett mycket vanligt fel är vitbalansen. När vitbalansen är inkorrekt blir bildens vita färg (oftast) blå, gul, eller röd. Undvik detta genom att testfotografera innan och kan även korrigeras i photoshop eller andra redigeringsprogram.


6. MOTIVETS PLACERING

Ser ni felet på ovanstående bilder? Motivet saknar all information och bryts. Ofta saknas en del av huvudet eller en del av benen för en snyggare bild. Försök få med all ovanstående del av motivet vid porträtt för att skapa en fulländad bild. Men vill du inte ha med det spelar det ju ingen roll. Detta är något jag kan störa mig på när jag själv fotograferar iallafall :)


7. ATT MISSA ANDRUM

Denna punkt tycker jag ni kan tänka på. För jag förstod först inte vad andra mednade men nu tänker jag på det ofta! Denna bild har jag beskärt för att förstärka felet ännu mer. Ser du vad jag menar här ovanför? Inte? Jo bildens slut är alldeles för nära motivet och motivet kan kännas stort. Personen på bilden kan se större ut och upplevas att inte få plats ordentligt så lämna andrum runt ditt motiv för proffsigare resultat.
8. STARKA SKUGGOR

När skuggorna tar över är något fel. Att fotografera mitt under dagen bör undvikas då solen står som högst och lyser som starkast. Skuggor skapas enkelt, men väntar du några timmar eller fotar en molnig dag ger det bättre förutsättnigar. Du kan även leka med skuggor och skapa kreativa resultat, men först lär dig att arbeta med skuggorna, Undvik vissa vinklar och undvik främst att själv skugga ditt motiv. Byt då plats. Prova att fota från olika håll eller försök senare när solen står annorlunfda för att få den bild du vill lyckas fotografera!

Kram Ebba

Kommentarer
Postat av: Wilma Ahlborg

Vilka bra tips! Du är så himla duktig och din blogg är så fin :) Kram

2016-03-11 @ 20:46:09
URL: http://wilmaahlborg.blogg.se
Postat av: Maja

Åh nummer 7 har jag faktiskt inte tänkt på förut, jätte bra tips!!!

2016-03-12 @ 12:14:36
URL: http://nouw.com/majasl
Postat av: LOVISA [ foto & vardag ]

Inlägg som detta är så roliga att läsa, vi behöver alla bli påminda ibland

2016-03-12 @ 13:29:08
URL: http://llovisafritzson.blogg.se
Postat av: matilda ♥

Så himla bra inlägg!! :)

2016-03-15 @ 10:47:31
URL: http://nouw.com/matildardn

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback